Ei tuhon Jumala

Oletko täysin vakuuttunut siitä, että Jumala on läpeensä hyvä? Entäpä kun luen Vanhaa testamenttia, jossa kokonaisia heimoja tuhoutui, jossa sanotaan, että Jumala paadutti Faaraon sydämen ja jossa sairauden tai köyhyyden kerrotaan tulleen Jumalalta? On hyvin tärkeä, että olet täysin vakuuttunut Jumalan hyvyydestä. Jos et ole, niin et uskalla antautua hänelle koko sydämestäsi. Jos annat elämäsi hänelle kokonaan, tulet näkemään ihmeellisiä asioita alkavan tapahtua elämässäsi.

Miksi Raamatussa näkyy kahdenlaista kuvaa Jumalasta: Uudessa testamentissa armon Jumala ja Vanhassa välillä tuomitseva ja ankara Jumala? Raamattua tulee lukea hengessä ei kirjaimen ja lihan silmin (2. Kor. 3:6, Joh. 6:63), muuten saa vääristyneen kuvan Jumalasta, mikä nousee esteeksi antaa elämänsä elävänä uhrina Jumalalle. (Room. 12:1) 

Raamattua tulee lukea hengessä
ei kirjaimen ja lihan silmin, muuten saa vääristyneen kuvan Jumalasta.

Vastaukseni tähän isoon kysymykseen ei ole tarkoitus olla täysin tyhjentävä teologinen selonteko, jossa yksittäisiä raamatunpaikkoja lähdetään tutkimaan suurennuslasilla, vaan Raamatun koko ilmoitusta valaisevasta katsauksesta. Jotta voimme pitää sydämemme palavana Jumalan palvelemisessa.

Vanhan testamentin kirjat oli kirjoitettu kansalle, joka piti yhden Jumalan palvelemista yllä monijumalaisen kulttuurin keskellä, jossa lähes jokainen vuori, joki ja eläin oli joku jumala. Näitä Jumalia lepytettiin ja niille uhrattiin arvokkaita asioita, jotta pahuus pysyisi loitolla. Jumalan päämäärä ei ollut pelastussuunnitelman siinä vaiheessa tehdä ihmisille selväksi, mitä oli menossa näkymättömässä maailmassa. Hän ei halunnut Israelin palvonnan, joka oli taipuvainen seuraamaan epäjumalia, jakautuvan hänen ja pahuuden välille. Siksi hän antoi Israelin luulla, ja jopa kirjoittaa ylös asioita luonteestaan, jotka eivät olleet täysin totta. Hän antoi heidän uskoa, että hän paadutti sydämiä, toi sairautta ja tuhosi. Tämä oli välttämätöntä, jotta Israel keskittyisi yhden ainoan Jumalan palvelemiseen eikä harhautui muiden Jumalien lepyttämiseen.

Jumalan päämäärä ei ollut pelastussuunnitelman siinä vaiheessa tehdä ihmisille selväksi, mitä oli menossa näkymättömässä maailmassa.

Kun aikaa meni eteenpäin ja ihmiset, profeetat ja kuninkaat saivat uutta ilmestystä Jumalan luonteesta, he kirjoittivat parempia ja tarkempia kuvauksia Jumalasta. Kokonaiskuva pelastussuunnitelmasta ja pimeyden ja valkeuden välisestä taistelusta maailmankaikkeudessa jäi kuitenkin kerrottavaksi vasta Jeesuksen tuloon. Silloin Jumala valitsi paljastaa täydellisen luonteensa syvimmän olemuksen. Opetuslapsi Johannes kirjoittaa meille: “Jumala on valo, hänessä ei ole mitään pimeyttä.” (1. Joh. 1:5) 

Jumala on ihmiskunnan kasvattaja, ja hän on antanut ihmisten löytää itsestään eri aikakausina erilaisia paloja. Nykyään me elämme evankeliumin ja Jumalan luonteen täydellisen ilmestyksen valossa ja siksi on tärkeä, ettemme anna minkään hämärtää totuutta sydämestämme. Jumala ei ole sairauden, tuhon, kärsimyksen ja sotien Jumala, vaan hän on ihmiskunnan pelastaja.

Jumala ei ole sairauden, tuhon, kärsimyksen ja sotien Jumala, vaan hän on ihmiskunnan pelastaja.

Tämä Jumalan luonteen ymmärtäminen on auttanut minua antamaan itseni elävänä uhrina hänen palvelukseensa, ja se voi auttaa sinuakin elämään hänelle. Voit olla täysin varma siitä, että Jumalasta ei tule mitään pimeyttä elämääsi.

Anne-Mari Manninen avatar