Valitse tiesi

Jokainen ihminen on syntynyt maailmaan tarkoitusta varten. Emme pysty löytämään tätä tarkoitusta ilman Jumalaa. Jeesus sanoi: “Minä olen tie, totuus ja elämä, ei kukaan tule Isän luokse muuta kuin minun kauttani.” (Joh. 14:6) Jeesuksen seuraaja ei valitse tietä vain taivaaseen, vaan hän valitsee tien, jolla kulkee koko tämän elämän ajan. Tällaisen tien Jeesus meille viitoitti omalla elämällään.

Katsotaanpa hetki Jeesuksen inhimillistä puolta ja sitä, miten hän löysi Jumalan tien aikansa keskellä. Luonnollisesti katsottuna Jeesus syntyi tavalliseen nasaretilaiseen perheeseen, jossa oli paljon lapsia. Hän joutui kamppailemaan nuoruutensa syntyperänsä tuoman epäilyn varjossa. Esikoisena hänen ylleen tuli ehkä myös yhteisön paineita jatkaa isänsä Joosefin jalanjäljissä. Mutta jo nuorena hän valitsi tiensä.

Hän etsi Jumalan tietä jo ennen teini-ikää ja siksi hän jäi jälkeen vanhemmistaan Jerusalemiin keskustelemaan fariseusten kanssa (Luuk. 2). Hän oli kuuliainen vanhemmilleen ja kasvoi ihmisten suosiossa, millä hän harjoitteli myöhempää kuuliaisuutta Isälleen taivaassa (Luuk 2:52). Sitten tuli aika erottautua perheestä ja Nasaretin ilmapiiristä (Luuk 3:21-22). Hän lähti kulkemaan sitä tietä, jonka Isä hänelle oli määrännyt. Jokainen askel vei häntä sitä kohti, että hän kuolisi maailman syntien tähden ristillä. Eli Jeesus valitsi tiensä. Eikä se vienyt maalliseen kuninkaalliseen asemaan vaan Jumalan tahdon toteuttamiseen. 

Hän oli kuuliainen vanhemmilleen ja kasvoi ihmisten suosiossa, millä Hän harjoitteli myöhempää kuuliaisuutta Isälleen taivaassa

Tie, joka Jumalalla on meille, ei aina seuraa luonnollisia toiveitamme tai lahjojamme. Et päädy oikealle tielle vahingossa seuraamalla vahvuuksiasi. Se tie on valittava ja sille on astuttava. On alettava kulkea oikeaan suuntaan askel kerrallaan. Uskovan elämän ei kuulu olla harhailua tai olosuhteiden armoilla olemista. Mutta jollet ole valinnut elämällesi tietä, päädyt harhailemaan erämaassa Israelin kansan tavoin: Olisit voinut päästä voittoihin 11 päivän aikana, mutta nyt harhailuun menikin 40 vuotta. 

Kun harhailet, olet täysin riippuvainen satunnaisista rukousvastauksista ja toisten uskosta eli lähteistä erämaasi keskellä. Jumala haluaa, että jokainen elämäsi askel kulkee selkeää tietä pitkin eteenpäin kohti päämäärää. Tällöin toiset voivat nähdä sen ja tulla vedetyksi myös kulkemaan Jeesuksen seuraajana. Tämä on todistus Jumalan uskollisesta luonteesta johdattajana ja vapauttajana. Ihminen, joka on valinnut tiensä, voi johtaa muitakin sille. Hänen todistuksensa kestää sukupolvelta toiselle. 

Jumala haluaa, että jokainen elämäsi askel kulkee selkeää tietä pitkin eteenpäin kohti päämäärää. Tällöin toiset voivat nähdä sen ja tulla vedetyksi myös kulkemaan Jeesuksen seuraajana.

Millaisen tien voit sitten valita? Ydin kysymys on, millaisen uskon haluat nähdä. Minä esimerkiksi olin päättänyt, etten halunnut uskoni olevan epäuskoista ja päämäärätöntä. Halusin olla mukana historian muuttajien joukossa, vaikka se tapahtuisi vain perheeni ja ystävien elämässä. Muistan, kuinka nuorena hypin ylistyskokouksessa täysillä ja lauloin silloin suosittua laulua “History Maker”. Valitsin jo silloin tieni, vaikka olinkin voimaton sitä itsessäni toteuttamaan. Mutta suunta oli silti selvä: Ei tavanomaista voimatonta uskontoa minulle, kiitos! Halusin olla palava uskova. Tähän olen peilannut kaikkia elämän valintoja: onko tämä valinta yhtä pitävä sen tien kanssa, jonka olen valinnut? Pitääkö se yllä tultani?

Jumala ei koskaan tarkoittanut uskovien olevan persoonaton valkopukuisten joukko, joka toteuttaa lähetyskäskyä, seurakunnan vahvistamista tai vähäosaisten auttamista mekaanisesti vain, koska niin sanotaan Raamatussa. Hänellä on sinulle varattuna tie, jolla Hän näyttää, mikä osa Kristuksen ruumiista sinusta tulee. Millä tavalla sinä tuot kortesi kekoon valtakunnan puolesta ja jatkat Jeesuksen kesken jäänyttä elämää maan päällä olemalla Hänen kätensä, jalkansa, suunsa tai sydämensä tälle maailmalle.

Millä tavalla sinä tuot kortesi kekoon valtakunnan puolesta ja jatkat Jeesuksen kesken jäänyttä elämää maan päällä olemalla Hänen kätensä, jalkansa, suunsa tai sydämensä tälle maailmalle.

Millaisen uskon haluat? Valitse tiesi. Onko se täynnä rohkeutta, ihmeitä, uskon henkeä, uskollisuutta, anteliaisuutta tai ylistystä? Haluatko olla radikaali vai haluatko keskittyä kristillisten arvojen vahvistamiseen? Onko uskosi toisten auttamista, evankelioimista, profeetallista näkemistä vai perhekuntasi tai seurakuntasi uskonpilarina olemista? Kaikki nämä ovat hyviä asioita ja paloja niistä voi olla tielläsi, mutta valitse se, mistä sinun tiesi tunnistetaan. Kun olet päättänyt, millaisen uskon haluat nähdä, Jumala kunnioittaa valintaasi ja alkaa kuljettamaan sinua uskosi mukaista tietä. Ja vuosien kuluttua, kun pysyt suunnitelmassa, huomaat niittäväsi, mitä kylvit. 

Uskovina me olemme taipuvaisia luulemaan, että johdatumme jotenkin vain sattumalta Jumalan tahtoon. Ja tällainen ajattelu passivoi. Muistetaan, että meillä on kuitenkin vihollinen, joka yrittää estää Kristuksen kuvan näkymistä maan päällä, ja hän tekee aktiivisesti työtä sen eteen. Hän yrittää harhauttaa uskovia ja saa monet passiiviset uskovat kiertämään kehää erämaassa vuosikausia. Tahdon valinnan voimalle hän ei kuitenkaan voi mitään. Siksi on tärkeä valita tie ja aktivoida usko sillä kulkemiseen. Näin päämäärättömyys katoaa elämästä ja tulemme vahvoiksi uskossa.

Tahdon valinnan voimalle hän ei kuitenkaan voi mitään. Siksi on tärkeä valita tie ja aktivoida usko sillä kulkemiseen. Näin päämäärättömyys katoaa elämästä ja tulemme vahvoiksi uskossa.

Kaikissa näissä yllä olevissa uskon näkökulmissa tarvitset Jumalan tulta, voimaa ja kestävyyttä. Ja ymmärrystä ja nöyryyttä näkemään, että olet osa ruumista ja sinun kuuluu olla uskollinen sillä tiellä, jonka olet valinnut, jotta voit lopulta olla siunaus Kristuksen ruumiille.

Eli uskovat eivät ole palavia sattumalta, vaan he valitsevat olla palavia ja pitää yllä tulta vuodesta toiseen. Jos en olisi tehnyt valintaa tiestäni, tuleni olisi jo kauan sitten sammunut vaikeissa olosuhteissa. Mutta minä valitsin olla palava uskova.

Tämä aika tarvitsee sitä, että uskovat tietävät, mitä tietä kulkevat, ja kulkevat sitä uskollisesti. Vaikka olisit ollut uskossa vuosia ja harhaillut, et ole toivoton tapaus, sillä voit tänä päivänä valita, millaisen tien haluat nähdä tulevaisuudessa. Ala kylvää siihen, että voit niittää siitä.

Anne-Mari Manninen avatar