Seuraa tähteä

Jumalan johdatus on asia, josta uskovilla on monenlaisia mielipiteitä. On hyvä muistaa, että kaikki mieleemme tulevat halut ja ideat tai eteemme aukeavat ovet eivät välttämättä ole Jumalan johdatusta. Johdatusta etsiessä on tärkeä nostaa katse ylös Jumalaa kohti eikä katsoa vain luonnollisia asioita. Yliluonnollinen Jumala puhuu salaisuuksia niille, joiden silmät on luotu häneen.

Yliluonnollinen Jumala puhuu salaisuuksia niille, joiden silmät on luotu häneen

Raamatun tarina itämaan tietäjistä on hyvä esimerkki tällaisesta korkeamman johdatuksen seuraamisesta. He seurasivat tähteä, joka paloi taivaalla kahden vuoden ajan. Se johdatti heidät ehkäpä heidän elämänsä merkittävimmälle matkalle: kumartamaan uutta kuningasta. Aikakausi oli vaihtumassa, ja nämä pakanat tunnistivat sen. Beetlehemin lähellä olevat juutalaiset eivät nähneet tähteä, tai jos näkivät, eivät ymmärtäneet sen merkitystä. Ehkä heidän katseensa oli niin kiinni uskonnollisissa, poliittisissa ja kansallisissa taisteluissa, että vain muutama paimen ja vanhempi profeetta temppelissä tajusi, mitä oli tapahtunut.

Miten Jumalan johdatus näkyi tietäjien elämässä? Ensinnäkin he lähtivät lahjojen kanssa liikkeelle pitkälle matkalle kunnioittamaan kuningasta. Heidän ainoa motiivinsa näyttää olleen kumartaa kuningasta ja antaa hänelle jotain. He siis tekivät jotain uutta elämässään. Matka ei ollut helppo tai lyhyt. Heillä oli varmasti varustettuna juuri niin iso kulkue kameleita mukanaan kuin oli sopivaa, kun tultiin kuninkaallisten luokse.

Heidän ainoa motiivinsa näyttää olleen kumartaa kuningasta ja antaa hänelle jotain

He päätyivät oikealle alueelle, mutta eivät oikeiden ihmisten luokse. Jumala käytti pahaa tarkoittavaa Herodesta ja pappeja ohjaamaan tietäjiä oikeaan osoitteeseen. Matkaajia ei haitannut se, että kuningas ei ollutkaan palatsissa pääkaupungissa vaan tavallisessa talossa pienessä paikassa. Tämä kertoi jotain heidän motivaatiostaan. Kuten myös heidän reaktionsa, kun he löysivät talon: Raamattu kertoo, että he ilahtuivat suuresti (Matt. 2:10). He kumarsivat ja antoivat lahjansa kuninkaalle ja jatkoivat matkaansa. 

On niin raikasta lukea ihmisistä, jotka eivät tulleet hakemaan Jeesukselta mitään. Monesti meidän kaipuumme ydin johdatuksessa on siinä, mitä siunauksia me saisimme enemmän elämäämme. Jumala puolestaan haluaisi viedä meitä johdatuksellaan ensimmäisenä syvempään Jeesuksen tuntemisen Kuninkaana ja Herrana. Tästä tarinasta näemme, että kun tietäjät kunnioittivat Jumalaa lahjoilla, Jumala kunnioitti tietäjiä varjelemalla ja johdattamalla heitä.

On niin raikasta lukea ihmisistä, jotka eivät tulleet hakemaan Jeesukselta mitään

Todellisen Jumalan johdatuksen näkeminen ihmisen elämässä on kaunista katseltavaa, koska kaikki, mitä Jumala tekee, on hyvää ja kaunista.

Anne-Mari Manninen avatar