Jumalan yllätys

Oletko koskaan ajatellut Jumalaa innokkaana lahjojen antajana? Sellaisena, joka haluaa antaa niitä, iloitsee niiden antamisesta ja jolla on mistä antaa. Hän antoi ensinnäkin ihmisille maapallon lahjana. Sitten hän antoi meille pelastajan Jeesuksen. Lopulta, koska hän tietää, ettemme kykene elämään kristittyinä maailman hengen ympäröimänä ilman hänen apuaan, hän lähetti Pyhän Hengen. Puhumattakaan kaikista pienemmistä lahjoista, joita hän jatkuvasti antaa ihmisille. Eli Jumala on suurin lahjojen antaja.

Joulun aikaan annamme lahjojen antajan aseman toiselle kuvitteelliselle hahmoille, mutta Raamatussa sanotaan: “Jokainen hyvä anti ja jokainen täydellinen lahja tulee ylhäältä valkeuksien isältä.” (Jaak 1:17) Jumala ei ainoastaan anna hyviä lahjoja, vaan hän yllättää ihmisiä. Jokainen ihme ja herätys, vaikka sitä olisi kuinka rukoiltu, odotettu ja uskottu, on kuitenkin aina yllätys ja saa aikaan suurta kiitollisuutta meissä. Ja suurin yllätys, Jeesuksen takaisintulo, on vielä edessämme.

Jumala ei ainoastaan anna hyviä lahjoja, vaan hän yllättää ihmisiä

Haluatko saada hyviä lahjoja Jumalalta? Jos haluat, on hyvä tarkistaa, että olet vastaanottajana sellainen, jolle halutaan antaa asioita. Kukaan ei anna mieluusti lahjoja kerta toisensa jälkeen henkilölle, joka aina unohtaa hänet tai on vaikkapa kiittämätön tai arvosteleva. Jos Jumala kerta haluaa antaa hyviä lahjoja, meidän tulee myös valmistautua ottamaan niitä vastaan ja luoda sydämeemme oikeanlainen ilmapiiri niitä varten. Mitä voimme siis tehdä? 

Jeesuksen äidin Marian asenne on hyvä esimerkki meille siitä, millainen henkilö saa yllätyksiä Jumalalta. Maria sanoi: “Minä olen Herran palvelijatar.” (Luuk. 1:38) Hän oli Jumalan palvelija jo ennen kuin hän koskaan sai nähdä enkeliä. Palvelijaksi ei nimittäin tulla yhdessä hetkessä. Eli jos haluat saada jotain merkittävää Jumalalta, ole hänen palvelijansa pienissä asioissa jo nyt. Tartu kaikkiin pieniin tilanteisiin, jossa voit osoittaa hänelle olevasi palvelija. Tee hyvää toisille, puhu hyvää toisista, auta eteesi tulevia tarvitsevia, kunnioita Jumalan asioita ja vapauta uskosi vaikkapa rukouksessa kun sitä tarvitaan. Jumala testaa meitä aina näissä pienissä asioissa, voimmeko ottaa vastaan isompia lahjoja häneltä.

Jos Jumala kerta haluaa antaa hyviä lahjoja, meidän tulee myös valmistautua ottamaan niitä vastaan.

Maria jatkoi sanoen: “Tapahtukoon minulle sinun sanasi mukaan.” Tämä osoittaa Marian sydämen asenteen, mikä oli myös syy hänen valintaansa. Hän ei ollut kukatahansa sattumalta valittu nuori nainen Nasaretista. Hän oli juuri oikea henkilö kasvattamaan Jeesusta. Marian rakkaus Jumalaa kohtaan tuli esille siinä, että hän antoi heti luvan Jumalalle sekoittaa hänen koko elämänsä. Jumala ja hänen tahtonsa oli siis hänelle tärkeämpi kuin hänen oma maineensa tai suunnitelmansa. 

Maria myös uskoi Jumalan sanat (Luuk.1:45). Hän lauloi kiitosvirren siitä kuinka mahtava Jumalan lahja oli! Jumala oli täyttänyt hänen nälkänsä nähdä Israelin toivon, Messiaan tulevan. Kiitosvirttä lukiessa ei voi kun todeta, että Jumala oli valmistanut Mariaa tehtävään ja Maria oli suostunut valmistukseen. Ja siksi hän sai lahjan Jumalalta.

Marian rakkaus Jumalaa kohtaan tuli esille siinä, että hän antoi heti luvan Jumalalle sekoittaa hänen koko elämänsä.

Meidän elämään tulee saman kaavan kautta Jumalan lahjoja. Me teemme sen minkä voimme osoittaaksemme, että uskomme Jumalan haluavan antaa hyviä asioita. Valitsemme myös elää palvelijan elämää ja rakastaa Jumalan asioita enemmän kuin omia asioitamme. Silloin Jumala aivan varmasti alkaa näyttää meille kuinka hyvä hän on ja vapauttaa lahjoja elämäämme.

Anne-Mari Manninen avatar